Това коментира от Страсбург евродепутатът Петър Витанов.   Днес в речта на

...
Това коментира от Страсбург евродепутатът Петър Витанов.   Днес в речта на
Коментари Харесай

Петър Витанов: Управляващото мнозинство иска фасадна демокрация с предложението си за референдумите

Това разяснява от Страсбург евродепутатът Петър Витанов. 

 

 

„ Днес в речта на ръководителя на Европейската комисия още веднъж бе очебийно, че демокрацията е най-важният пиедестал за Съюза. И тъкмо в този миг у нас Народното събрание разисква дали да не анулира референдумите или те да се организират по маловажни тематики. Българската геополитическа ориентировка е реалност и никой не може да я промени. Но концепцията за смяна на националния празник е тематика, която е значима за българския народ и която не може да бъде решавана от през днешния ден за на следващия ден, без да бъдат питани жителите “, счита Витанов, който е част от Инициативния комитет за опазване на Трети март като народен празник на България. „ Надявам се, че ръководещите не са се уплашили от безапелационното мнение на българите (70 % съгласно последните социологически сондажи), че националният им празник не би трябвало да бъде променян “, добави той. 

Витанов разяснява и предлагането на държавното управление вносът на зърно от Украйна да бъде  освободен. В Народното събрание това предложение среща поддръжката на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

 

 

„ Едва ли се съмняваме, че Полша, Румъния и Унгария са страни, които поддържат напъните на Украйна във войната. При тях вносът на зърно също е неразрешен, тъй като явно слагат ползите на своите земеделци преди всичко. Звучи необичайно и необяснимо, че даже не е запитан земеделският министър по тематиката, а решението се внася на пожар. Това е поредна опасност освен за българското земеделие, само че и за жителите, тъй като в Украйна има занижени стандарти за качество по отношение на европейските, както и нараснали равнища на радиация в резултат на войната “, разяснява още евродепутатът. 

 

 

Петър Витанов е окуражен от думите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че мястото на България и Румъния е в Шенген. 

„ Това е добър сигнал за страната ни, само че продължава да стои на дневен ред съпротивата на две страни – Нидерландия и Австрия. Те отхвърлят да одобряват причините на Европейския парламент и останалите страни-членки. Надявам се, че ръководещата коалиция ще свърши работата си до дъно и ще имаме сполучлив заключителен резултат. Нека припомня, че по този начин наречената „ сглобка “ беше основана точно с тази цел “, добави ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР